miercuri, 4 septembrie 2013

5 Prototipuri inovative @ Dynamic Fields – Responsive Architecture Workshop





Bucureşti, România, 16 – 29 iulie 2013, www.dynamicfields.ro
Organizator: Parametrica [digi fab school], www.parametrica.ro
Tutori: Hooman Talebi, Lead Designer Zaha Hadid Architects, Farshad Mehdi’Zadeh, cofondator Tehran Architecture Studio, Mohsen Marizad, MArh IaaC, expert design parametric, Arian Hakimi Nejad, MUrb. Arch IaaC, expert design parametric şi partener Parametrica [digi fab school].




1.      [Titlu proiect]  Project 86
[Obiectiv]  Reprezentarea vântului, analiza deformării structurale
[Materiale] Bamboo, cablu termocontractabil, polistiren, fire de nylon
[Echipa] Andrei Ducu Predescu, Razvan Ichim, Larisa Ratoi, Lidia Ratoi, Lina Rutkauskaite, Ana Baciu, Gabriela Ciuchete, Ileana Cristina Balan, Alexandru Oprita, Victor Placinta, Oana Bacu

O structură dinamică formată din module sub formă de diamante având articulaţii flexibile, care dau voie sa interconecteze părţile pentru a reactiona atât la nivel individual, cât şi ca sistem integrativ.

Idea era crearea unei structure având părţii mobile, care permit o constantă adaptate şi schimbare la mediul înconjurător şi, în particular, la curentul de aer emis de ventilatoarele industrial plasate strategic pentru a crea o mişcare plăcută.

Sistemul funcţionează precum o membrană structurală care mediază câmpul de aer, producând o sinergie între forţele mecanice şi între structure, prin urmare modulele trec printr-o translaţie şi o variaţie a axelor, fiecare dintre ele fiind independente dinamic, dar interdependente în cadrul structurii.

Prezentare video:


2.      [Titlu proiect]  Interactive field
[Obiectiv]  Generarea de câmpuri controlabile utilizând informaţii necontrolabile
[Materiale] Pahare de plastic, lycra
[Echipa] Veronica Popescu, Marjan Mostavi, Razvan Vara, Razvan Grigorescu, Mohamad Raouf, Mircea Mihai, Andreea Visan, Victor Pricop, Oana Muresan, Ion Krivenco, Simona Ioana Năstăsoiu, Ioana Diaconu, Andreea Brustan, Raluca Becheru

Scopul proiectului a fost identificarea unui tipar/pattern şi explorarea proprietăţilor materialelor pentru a genera sub-câmpuri generate de vânt, divizând sistemele de vânt în sub-sisteme.

După zile de încercări cu diferite materiale sub influenţa continuă a unui ventilator, paharul de plastic a devenit elemental perfect de testare, datorită gramajului mic şi versatilităţii (formă, textură, preţ, disponibilitate). Legarea paharelor de plastic împreuna pe acelaşi material flexibil generează un câmp uşor de manevrat, care se adaptează constant condiţiilor impuse de ventilator. Directionează vântul în câmpuri mici, pe măsură ce îşi schimbî forma conform mediului.

Prezentare video:


3.      [Titlu proiect]  Tourbillon
[Obiectiv]  Performanţă verticală combinată cu controlul geometriei
[Funcţie] Sistem ce reacţionează la mediu
[Technology] Rhinoceros + Grasshopper + Arduino + Laser cutter + Low tech fabrication (cutting techniques)
[Echipa] Eliza Culea, Irina Ilie, Ioana Binica, Andrei Olteanu, Orsolya Gunthner, Sabin Serban, Andrei Mitisor, Mihai Aostacioaie, Katerina Ivanova, Sarah Safaoui

Provocarea a fost identificarea unei operaţii simple şi eficiente care îşi poate schimba comportamentu pentru a devein mai performantă. Materialul de bază pentru acest studio este hârtia. Utilizând experienţa din copilărie despre arta Kirigami, participanţii au descoperit cum tăieri şi plieri pot modifica comportamentul foii de hârtie de la o simplă formă 2D la o suprafaţă tri-dimensională ce răspunde la mediu. Sistemul tăiat şi pliat a fost înlocuit de design digital şi fabricaţie automatizată.

Scopul proiectului a fost obţinerea unui control al geometriei prin tăieri şi prin optimizarea suprafeţei dorindu-se o performanţă în câmpurile dinamice şi transformarea unei suprafeţe plane în suprafeţe 3D sub forţa vântului care transformă un plan într-un volum.

Sursă de inspiraţie:


4.      [Titlu proiect]  Wind Mapper 1.0
[Obiectiv]  Generarea complexității bazată pe interacțiunea fizică dintre o geometrie simpla si un cîmp dinamic
[Funcția] Instalație fizica care cartografiază vizual diferite intensități ale presiunii aerului
[Materiale] Balsa wood
[Echipa] Raya Ani, Amr Ezzeldin, Ioana Georgescu, Andrei Kiss, Yannis Mataillet, Zayad Motlib, Sarah Safoui, Alexander Walzer

Scopul acestui proiect a fost înţelegerea manierei în care complexitatea este generată de interacţiune fizică a unei simple geometrii cu un câmp dinamic. Participanţii au denumit-o “simplexitate”. Structura aleasă este una elastică şi flexibilă realizată din lemn de balsa. Simpla geometrie este bazată pe un modul de tip triunghi ce generează complexitate prin comportamentul elastic al întregului sistem în procesul de interacţiune.

Prezentare video:


5.     [Titlu proiect]  Dynamic Muqarnas
[Obiectiv]  Right balance by using geometrical forms in a dynamic field
[Function] Abstract | Pavilion
[Materiale] Extruded Polystyrene
[Echipa] Andrei Dragan, Cristiana Pista, Madalina Oprica, Lavinia Vutescu, Catalina Plaino

Inspirat din stalactite şi bolţi persane, proiectul “Dynamic Muqarnas” este o stilizare a elementelor şi a materialelor tradiţionale, având o structură flexibilă şi dinamică.

Situată într-un mediu cu o viteză a aerului variabilă, structura răspunde într-o manieră controlată datorită inserţiei unor elemente geometrice specifice:triunghiuri şi piramide. Prin înțelegerea fluxului de aer și a materialelor, articulațiile au fost concepute pentru a avea un anumit unghi de rotaţie și flexibilitate.Odata asamblate,componentele formează o geometrie mai complexă, cu un răspuns mult mai dinamic la mediu.Adaptibilitatea structurii la fluctuaţiile aerului permite obţinerea unor forme diverse.Toate componentele aflate in mişcare se limitează reciproc,formând o structură asemenatoare unei bolţi.

Pe perioada workshopului Dynamic Muqarnas este singurul proiect, care a reuşit să atragă sponsori, Inatech Concept fiind cei care au susţinut materialele.

Niciun comentariu: