vineri, 26 septembrie 2014

Vernisajul expoziţiei “ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ ÎN GEOPARCUL PLATOUL MEHEDINȚI”

Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român vă invită LUNI, 29 SEPTEMBRIE 2014, începând cu ora 19:00, la vernisajul expoziţiei “Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi”.

Evenimentul va avea loc în sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Expoziţia prezintă fotografii realizate de patru tineri arhitecţi: Simona Meilescu, Mihaela Fiscuci, Adrian Sandor şi Horia Lupan. Elementele de arhitectură tradițională identificate în Geoparcul Platoul Mehedinţi constituie laitmotivul seriei, punând în evidență relația continuă dintre vechi și nou, precum și permanenta interacțiune dintre patrimoniul construit și mediul natural.

Fiecare cadru ilustrează câte o particularitate a satului românesc – împins spre modernitate, dar în același timp încercând să își păstreze autenticitatea. Imaginile stau mărturie identității și tenacității locuitorilor Geoparcului Platoul Mehedinți, care continuă să trăiască în deplină armonie cu natura.

Expoziţia va putea fi vizitată în sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, în perioada 29 septembrie - 10 octombrie 2014. 

Vernisajul marchează încheierea proiectului “Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi. Studiu de caz în comunele Isverna, Balta şi Ponoarele”, realizat de asociaţia MAIE şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Scopul proiectului a fost promovarea și protejarea elementelor de arhitectură tradițională identificate în Geoparcul Platoul Mehedinţi, în vederea dezvoltării durabile și armonioase a zonei.

 Proiectul s-a bazat pe ocercetare de teren în cele trei comune, propuneri de restaurare și măsuri de păstrare a specificului local, totul materializându-se prin această expoziție, un album de fotografii, un ghid de recomandări, şi site-ul www.arhitectura-gpmh.ro.


Expoziția de fotografie - Ruth Oren

„Întâlniri: București – Yafo / București – Haifa” este titlul expoziției de fotografie semnată de artistul israelian Ruth Oren, care va fi găzduită la Galeria 15 Design – Hanul cu Tei din București, în perioada 27 septembrie – 10 octombrie 2014. 
Vor fi prezentate fotografii realizate de Ruth Oren în București, Yafo și Haifa pe parcursul mai multor ani.
Vernisaj - 27 septembrie, ora 18:00

CONNECTED - Despre viitor, oraşe şi oameni...

O expoziţie cu vernisare simultană în 4 orașe europene: București (România), Amsterdam (Olanda), Bergen (Norvegia) și Stockholm (Suedia) - 1 octombrie 2014, ora 19.00 ,București: MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană, etaj 3.

Auzim din ce în ce mai multe despre orașul inteligent: maşini împărțite cu alții, transport public performant, reţele energetice alternative monitorizate permanent pentru a face economii, clădiri verzi, străzi conectate la internet şi altele la fel. Poate v-ați aștepta ca o expoziţie despre oraşele viitorului să pară desprinsă din filmele sci-fi, însă expoziţia Connected o să vă spună altă poveste.

Una despre idei şi oameni care sunt mai „smart“ decât sistemele „smart“ şi care ştiu să î
şi facă oraşele în care trăiesc mai bune. Tehnologia e doar un prim pas, dincolo de ea sunt ideile care îi animă, dorinţa de a fi împreună, nevoia de a acţiona rapid şi eficace. Orașele inteligente sunt cele locuite de societăți „smart“, care au iniţiativă, care învaţă repede ce au de făcut, pentru care colaborarea și deschiderea sunt vitale, dar care și știu să-și repare singure barca atunci când se strică.

Connected ne spune întâmplări cu această nouă soc
ietate inteligentă şi creativă din 4 oraşe diferite, suprapunând experiențe și definind trăsături comune – un nou contract social între cetățenii Europei. La Amsterdam, o comunitate își construiește un cartier plutitor ce regenerează o bucată poluată și abandonată de oraș. „Stockholm on the move” e un exemplu de planificare democratică ce, iată, se dovedește și profitabilă. Din Bergen ne vin povești despre orașe comestibile sau parcuri pentru peste 60 de comunități diferite. România e reprezentată de organizații care, pornind de la aproape nimic, inovează bricolând tehnologii de ultimă oră, creează spațiu public, educă viitori cetățeni urbani, salvează patrimoniul, construiesc artă, comunități și rețele internaționale.




Vă așteaptă la MNAC toate aceste lucruri, precum și instalații cu roboți ce desenează 3D sau care ne vor pune în legătură directă cu publicul din celelalte trei orașe europene.

Coordonator: Zeppelin (RO)
Organizatori: Archis (NL), Nordic Urban Design Association – NUDA (NO), Färgfabriken (SE), Eurodite (RO)
Proiect co-finanțat prin Programul Cultura 2007–2013 al Uniunii Europene
Proiect cultural și editorial realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național
Proiect cultural realizat cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, din timbrul arhitecturii
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii

Proiect susținut de Bergen Sentrum, Bergen Kommune, The Curiosity Bureau
Parteneri: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Ambasada Regatului Norvegiei, Business Sweden, MNAC, Modulab, IDZ, Ideas Lab, BCR
Sponsori: Reynaers, Rockwool, Velux, Menatwork, BMW, ABB
Parteneri media: Zeppelin, Radio France Internationale, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Observator Cultural, Arhitext, Designist, Igloo, The Institute, Tataia, Volume, Oris, Șapte Seri, Ring, Business Review, IQ Ads, Modernism, Moodboards, Cărturești


www.citiesandpeople.eu
 

joi, 25 septembrie 2014

Noul centru comercial al aeroportului Charles de Gaulle, în programul RIFF 2014

Centrul comercial Aéroville, situat în apropierea aeroportului Charles de Gaulle din Paris, în valoare de 185 de milioane de euro, va fi prezentat în noiembrie la RIFF 2014 de către arhitectul francez Philippe Chiambaretta.

Aéroville, centru de retail şi divertisment, a fost selectat anul acesta la Premiul World Architecture Festival 2014 din Singapore, cea mai prestigioasă competiţie internaţională în domeniul arhitecturii, ce va avea loc în luna octombrie.

Inspirat de conceptul de aeroport şi de societatea modernă în continuş mişcare, proiectul împrumută din vocabularul arhitectural al terminalelor şi al pistelor de aeroport, pentru a forma faţadele duble de oţel şi sticlă ale unui oraş imaginar format din blocuri de mari dimensiuni.

Aeroville va fi centrul unei zone nepopulate anterior. Cu blocuri fragmentate, acesta este un spatiu deschis în care aeroportul inoculează dimensiunea sa cosmopolită, bazată pe conceptul de călătorie şi de „oraş în miniatură”. Aeroportul este spaţiul iconic al unei noi culturi globale migratoare. Transformarea proiectului Aeroville într-o metaforă a călătoriei a fost realizată prin aderarea la aceast concept de utilizare globală.

Despre participarea la RIFF 2014, Philippe Chiambaretta a declarat: “Sunt onorat să particip în calitate de speaker la conferinţa RIFF 2014. Aceasta va fi prima mea vizită la Bucureşti şi sunt extrem de nerăbdător să întâlnesc şi să împărtăşesc cu arhitecţi români aspecte arhitecturale cu care se confruntă astăzi societăţile noastre. La conferinţa RIFF 2014 voi vorbi despre proiectul Aéroville, un nou centru de retail şi divertisment în apropierea Aeroportului Roissy-Charles de Gaulle din Paris. Sunt încântat să împărtăşesc experienţa mea de proiectare şi construire a acestui proiect cu publicul est-european.”

RIFF face parte din seria expoconferinţelor internaţionale de arhitectură organizate de ABplus Events în 2014 la Bucureşti, Varşovia şi Budapesta, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia Arhitecţilor Polonezi ţi Camera Arhitecţilor din Ungaria. Mai multe informaţii aici.

Website: www.ieriff.ro
Facebook: www.facebook.com/expoconferinte.arhitectura

De Ziua Mondială a Locuirii, Habitat for Humanity organizează BIG BUILD 2014

Habitat for Humanity România sărbătorește ”Ziua Mondială a Locuirii” (UN World Habitat Day), ce are loc în acest an pe 6 octombrie, prin BIG BUILD 2014 -  eveniment național de construcție, voluntariat și promovarea locuirii decente. Anul acesta, BIG BUILD are loc în perioada 6-10 octombrie și se desfășoară în cinci orașe din țară: Caracal, Comănești, Cluj, Beiuș și Rădăuți.

În cadrul BIG BUILD, Habitat for Humanity România construiește și reabilitează, împreună cu voluntari din țară și din străinătate, locuințe și centre comunitare din zone sărace și aduce în prim-plan problema locuirii din România.

BIG BUILD FOCUS: Caracal, Ghetoul Carpați. Sub același acoperiș - 200 de adulți și copii
Peste 200 de adulți și copii care locuiesc în două blocuri din Ghetoul Carpați din Caracal au nevoie urgentă de ajutor. Blocurile, construite în anii '60, se află într-o stare avansată de deteriorare și au nevoie de renovare completă, inclusiv de instalații sanitare, electricitate și canalizare, izolare termică și de amenajare a teritoriului.

Nevoia urgentă este de a repara acoperișul celor două blocuri.

Între 6 și 10 octombrie, Habitat for Humanity România, împreună cu voluntari din țară și din străinătate, va repara acoperișului unuia dintre cele două blocuri. 

Intervenția în Caracal este cuprinsă în proiectul zefiR. Împreună pentru puterea de acțiune, prin finanțarea căruia se va renova unul dintre blocuri.

În aceeași perioadă au loc evenimente de construcție, voluntariat și promovarea nevoii de locuire decentă și în Beiuș (o echipă de voluntari Habitat for Humanity Irlanda de Nord va ajuta la construcția unei case pentru o familie din Șoimi), Cluj (cursuri de eficiență energetică), Comănești (construcția unei locuințe noi pentru o familie din Nicolae Bălcescu), Rădăuți (cursuri de eficiență energetică).

Încă din 1986, prima luni a lunii octombrie a fost declarată de către Organizația Națiunilor Unite „Ziua Mondială a Locuirii” (UN World Habitat Day). 

Susținători din toată lumea vor fi alături de Habitat for Humanity în proiectele speciale organizate cu această ocazie, pentru a  atrage atenția asupra nevoii unui adăpost sigur, decent și accesibil. 

Habitat for Humanity Internațional și ONU au semnat recent un memorandum pentru a promova împreună soluțiile de locuire la nivel mondial prin campanii de advocacy și conștientizare. Prin filialele sale din Beiuș, Cluj, Rădăuți, Comănești, Cumpăna și Craiova, Habitat for Humanity România a ajutat peste 16.000 de persoane să aibă un loc decent în care să trăiască, prin construcții de case și reabilitări, și alte 20.000 prin programele de prevenție și răspuns la dezastre. La nivel internațional, Habitat for Humanity a construit și reabilitat peste 800.000 de locuințe pentru 4 milioane de persoane din 80 de țări de pe întreg Globul.

Proiectul zefiR. Împreună pentru puterea de acțiune este inițiativa unui consorțiu coordonat de Terre des Hommes și format din Amare Rromentza, Agenția Împreună, Fundația PACT și Fundația Pestalozzi, ca parteneri principali, și Habitat for Humanity România și SASTIPEN, ca prteneri asociați. 

Prin acest proiect, consorțiul dorește să îmbunătățească accesul la educație și sănătate pentru peste 20.000 de persoane care trăiesc în mediul rural și urban mic din 12 comunități din județele Dolj (Amărăștii de Jos, Bârca, Filiași, Negoi), Gorj (Baia de Fier, Bumbești-Jiu, Polovragi, Târgu-Cărbunești) și Olt (Caracal, Grădinari, Piatra Olt, Slatina). 

Persoanele vizate prin proiect aparțin unor grupuri vulnerabile, în special romi, cu precădere femei, tineri și copii.

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. www.zefirincomunitate.ro






miercuri, 24 septembrie 2014

"AcUM" în cartierul Timpuri Noi!

A venit toamna, vacanţa a luat sfârşit iar AcUM se instalează chiar în faţa unei şcoli din cartierul Timpuri Noi. Suntem bucuroşi să vă invităm în perioada 26-28 septembrie pe bulevardul Nerva Traian nr. 33, în faţa Şcolii nr. 81, la cea de-a 5-a amplasare a Acumulatorului Urban Mobil (AcUM). 

AcUM este un pavilion modulabil, cu o structură de lemn placată cu faţade din ferestre recuperate în urma termopanizării blocurilor din Bucureşti, ce a fost realizat în cadrul unui atelier de lucru colectiv coordonat de studio BASAR, la care au participat studenţi voluntari de la Facultăţile de Urbanism şi Arhitectură.

AcUM este deschis de vineri până duminică, între orele 11:00 - 21:00. Vă aşteptăm cu mic cu mare să povestim despre cartier şi despre locuitorii săi prin chestionare, hărţi mentale sau machete. Timp de câtave zile, AcUM va găzdui şi o serie de evenimente cu acces gratuit:




Vineri 26 septembrie
16.00-17.30 Atelier pentru copii cu ‚Fata din soc’ şi drumul până acasă
19.30 Proiecţie de Film

Sâmbătă 27 septembrie
11.00-13.00 Atelier pentru copii ca o expediţie în căutarea ‚Oraşului Florilor’
18.00-19.30 Discuţie despre locuri Dâmboviţa
19.30 Proiecţie de Film

Duminică 14 septembrie
11.00-13.00 Tur Ghidat prin cartier

Evenimentul face parte din proiectul ”Spaţii urbane în acţiune”, cea mai nouă iniţiativă a Asociaţiei Komunitas. 
Proiectul se derulează în perioada 1 mai 2014 – 30 octombrie 2015, iar zonele de lucru in care se vor desfasura activităţile sunt 3 cartiere din Bucureşti: Tei, Tineretului, Timpuri Noi.

Proiectul este coordonat de Asociaţia Komunitas, se derulează în parteneriat cu Asociaţia ArtWe, Asociaţia tranzit.ro, Direcţia pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti şi este susţinut de grupul de arhitecţi studioBASAR.

Proiectul Spații urbane în acțiune este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţiwww.eeagrants.orgwww.fondong.fdsc.ro

Parteneri media: Asociaţia Zeppelin, Arhitectura, Arhitext, Think Outside The Box, Bună Dimineaţa Bucureşti!, Creionetica.


Detalii suplimentare despre proiect: https://www.facebook.com/spatiiurbaneinactiune?ref=hl

Peste 1500 vizitatori la Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs, ediţia Bucureşti

Sâmbătă, 20 septembrie 2014, de ziua patrimoniului european, între orele 19.00- 04.00, bulevardul Dacia 77 a fost zona zero pentru design-ul de autor. Peste 1500 de vizitatori au trecut pragul Institutului Cultural Francez pentru a petrece o seară elegantă alături de designerii şi creatorii de produs, atât recunoscuţi, cât şi debutanţi, din România. Curatoarele proiectului, Mihaela Ion & Teodora Vlădescu, au creat o atmosferă cochetă pentru prezentarea produselor de autor şi pentru a transforma atriumul Institutului Cultural Francez într-o galerie de artă insolită.

Asociaţia Atelierul de Creaţie (www.revista-atelierul.ro), asociaţie ce se află în spatele proiectului Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs a pregătit vizitatorilor o zonă de lounge la Chez Elvire, o zonă de concerte (Abator Industries, Viorica Pintilie & Jimmy Cserkés) la Cinema Elvira Popescu şi un photo corner realizat de băieţii de la Wood Be Nice

A fost o seară elegantă de networking în compania celor mai buni designeri şi creatori de produse din România, cu un public pe măsură şi cu multă muzică jazz.  Broşura online a evenimentului  www.revista-atelierul.ro/2014/09/15/brosura-noptii-albe-a-creatorilor-si-designerilor-de-produs-editia-de-bucuresti/

Scopul proiectului Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs (proiect realizat anual din 2012 de Asociaţia Atelierul de Creaţie) este valorizarea produselor de autor şi create de designerii din România prin organizarea evenimentelor de nişă la nivel naţional. Realizăm o selecţie riguroasă a participanţilor, cu standarde înalte de creativitate şi calitate. Construim astfel în linii mari comunitatea acestor designeri şi creatori de produse unicat la nivel naţional. Dorim construcția transparentă şi obiectivă a unei comunităţi viabile la nivel naţional a creatorilor și designerilor de produs, punând accentul pe debut, calitate, încurajarea intervenţiei culturale şi importanţa simbiozei tradiţie-contemporan.

Ediţia de anul acesta a Nopţii albe a creatorilor şi designerilor de produs, finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional se va desfăşura în şi la Iaşi, la Teatrul Fix (11 octombrie) si Cluj- Napoca, la Centrul de Cultură Urbană Casino (25 octombrie). 



marți, 23 septembrie 2014

Arhitext, printre finaliştii concursului „Cele mai frumoase cărţi din România 2014"

Arhitext se regăseşte pe lista finaliştilor din cadrul concursului naţional de design de carte "Cele mai frumoase cărți din România, ediția 2014", cu "Trans(a)parenţe – Arhitectura Europei Centrale și de Est".

Concursul naţional de design de carte „Cele mai frumoase cărţi din România”, ediţia 2014, are 39 de titluri finaliste, alese din 196 de cărţi înscrise în competiţie de către editurile, graficienii sau designerii de carte din România şi Republica Moldova. 

Juriul a evaluat cărţile înscrise ţinând cont de raportul dintre tema sau natura cărţii, intenţia concepţiei vizuale şi realizarea/ manifestarea acestora în produsul finit. 

Criteriile de jurizare includ concepţia grafică, designul micro şi macrotipografic, oglinda paginii şi aşezarea în pagină, prezentarea cărţii (raportul dintre designul coper­tei, supracopertei şi al interiorului), calitatea producţiei (alegerea suportului, imprimarea, legatoria, alte finisaje şi tehnici). 



Membrii juriului au fost: Corinne Trovarelli (preşedinte), Arina Stoenescu, Timotei Nadasan, Daniela Chiorean, Alexe Popescu, Anca Mihulet şi Mihaela Paraschivu.

Lista cărţilor selectate de juriu în cadrul concursului naţional de design de carte poate fi consultata pe www.celemaifrumoasecarti.ro


Proiectul cultural este organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură şi este finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. 

Premiile vor fi anunţate la gala de premiere care are loc la vernisajul expoziţiei „Cele mai frumoase cărţi din România” 2014, în data de 6 octombrie, ora 19.00, la UNAgaleria, Bucureşti.

Numărătoarea inversă a început: În mai puţin de 10 zile ne vedem la ExpoConferinţa ARThitecture!

Au rămas mai puţin de 10 zile până la întâlnirea arhitecţilor din cadrul celei de-a doua ediţii ARThitecture Conference & Expo. Pe 3 Octombrie ne reunim în cadrul centrului business The Office din Cluj Napoca şi dezbatem teme precum: Digital Design Approach, Strategii Sustenabile, Reflecţii Urbane, Perspective asupra unui oraş verde şi prezentări de proiecte premiate şi apreciate la nivel naţional şi internaţional.

Lista speakerilor la ARThitecture:
Carlos Luna | Zaha Hadid Architects, Bryan Avery | Avery Team Architects, Şerban Ţigănaş | Dico şi Ţigănaş, Vlad Gaivoronschi | Andreescu şi Gaivoronschi, Alexandra Stoica | DAS Engineering Group
Constantin Goagea | Zeppelin Association, Eugen Panescu | Planwerk, Marina Neagu | World Bank, Daniela Maier | Vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor Transilvania, organizator Scena Urbană
Daniel Popa | Reynaers Aluminium, Attila Anderlik | Alukonigstahl.

ARThitecture oferă participanţilor oportunitatea de a cunoaşte îndeaproape abordările şi tehnicile de proiectare ale unora dintre cele mai căutate case de arhitectură din România şi din străinătate, proiecte actuale ale speakerilor, dar şi oportunitatea de a întâlni parteneri de încredere, furnizori de produse şi servicii de cea mai înaltă calitate:

Nouă uşă glisantă ce oferă o privelişte infinită!
Tendinţa actuală din arhitectură de a aduce "cât mai multă lumină prin suprafețe mai mari de sticlă" a stat la baza realizării noului sistem de uşă glisantă Hi-Finity. Acesta a fost conceput pentru a îmbina o ridicată performanţă energetică cu un grad foarte mare de transparenţă, ce permite pătrunderea nelimitată a luminii naturale în spaţiul locuit. Astfel, profilele slim, aproape invizibile de care dispune uşa glisantă Hi-Finity creează impresia unei ferestre transparente extinsă din podea până în tavan ce deschide locuitorilor o privelişte infinită.

Performanţa energetică ridicată, gradul mare de transparenţă şi aspectul contemporan poziţionează acest sistem drept soluţia ideală în cazul construcţiilor cu un consum redus de energie. 

Design atractiv & Performanţa
Prin acest sistem, Reynaers a răspuns cu succes cerinţei actuale de a oferi un sistem cu design neted, atractiv, elegant care beneficiează şi de o rezistenţă înaltă. De aceea, deşi partea vizibilă a profilului este minima rezistenţă ridicată a sistemului glisant este realizată prin lipirea aluminiului de sticlă. Astfel, Hi-Finity poate susţine un panou de sticlă de până la 500 kg.
Securitate & Confort
Sistemul Hi-Finity asigură o protecţie anti-efractie foarte ridicată prin mecanismul de blocare al uşii ce este ascuns în perete, în partea de sus a uşii. În combinaţie cu sticla stratificată, sistemul Hi Finity a fost testat în conformitate cu RC2.

Reynaers Aluminium este principalul furnizor european de soluţii inovatoare și durabile pentru uși și ferestre, pereţi cortină, sisteme glisante, parasolare, sere și soluţii pentru energie solară. Înfiinţată în anul 1965 și cu sediul în Duffel (Belgia), compania Reynaers Aluminium are birouri în peste 30 de ţări din întreaga lume.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu OAR. Susţinut de: Floors for You, Brikston, Big Impex, Chic Ville şi Euro GSM.
Sponsori principali: Ruukki, Reynaers Aluminium, Alukönigstahl, Aluterm Group, Stonerex.
Organizator: Libero Events

luni, 22 septembrie 2014

Reportaje inedite despre Constantin Brâncuşi la Cinemateca Eforie

Miercuri, 24 septembrie, şi Sâmbăta, 27 septembrie, de la 20.00, la Cinemateca Eforie (Sala "Jean Georgescu", Str. Eforie 2, Bucureşti), are loc proiecţia celei de-a 7-a sesiuni din cadrul ediţiei dedicată avangardei cinematografice din România, în care vor fi difuzate 5 reportaje inedite care au în centru figura sculptorului francez de origine română Constantin Brâncuşi, jurnale sonore de actualităţi realizate între anii 1964 şi 1970. 

Proiecţia peliculelor va fi prefaţată de filmul documentar "Brâncuşi", realizat în 1996 şi semnat de exegetul Cornel Mihalache, care va fi prezent la prima sesiune din 24 septembrie pentru o discuţie cu publicul.

 Mai multe detalii:








Constantin Brâncoveanu între tradiţia Bizanţului şi meandrele Barocului

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită joi, 25 septembrie, orele 18.00, la conferinţa cu tema Constantin Brâncoveanu între tradiţia Bizanţului şi meandrele Barocului, susţinută de academicianul Răzvan Theodorescu, doctor în Ştiinţe Istorice, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române şi membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.


Conferinţa face parte din programul Brâncoveanu@MNaR, care se derulează pe întreg parcursul anului 2014 în Galeria de Artă Veche Românească, unde este expusă cea mai reprezentativă, diversă şi bogată colecţie de obiecte de patrimoniu provenind din ansamblurile monumentale ctitorite de Constantin Brâncoveanu. Scopul programului este să readucă în atenţia participanţilor, prin intermediul unei serii de întâlniri cu publicul, diferite aspecte culturale şi artistice ale epocii brâncoveneşti, reinterpretate din perspectivă contemporană.

În seara conferinţei publicul va avea prilejul să admire în premieră una dintre capodoperele picturii brâncoveneşti: icoana Deisis realizată la sfârşitul secolului al XVII-lea de unul dintre pictorii ansamblului de la Hurezi, zugravul Ioanichie.

Cu acest prilej, în sala dedicată artei brâncoveneşti din Galeria de Artă Veche Românească, va fi expus un taler a cărui inscripţie pune în lumină un episod al relaţiilor dintre Constantin Brâncoveanu şi Imperiul Habsburgic. Talerul a fost dăruit Mănăstii Mărgineni de către marele comis Şerban Catacuzino II, unul dintre colaboratorii importanţi ai domnitorului. Acest obiect va rămâne în expunere până la finalul lunii octombrie.

Pe durata Anului Brâncoveanu, vizitatorii pot parcurge în Galeria de Artă Veche Românească un traseu special conceput de-a lungul celor zece săli de expunere. Lucrările selectate, marcate vizual, oferă informaţii ce propun o recontextualizare a artei brâncoveneşti în cadrul mult mai larg al culturii medievale din Ţările Române.

Prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu a îmbrătişat o îndelungată carieră didactică şi s-a implicat activ în formarea academică a doctoranzilor din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, susţinând cursuri precum: Istoria civilizaţiei europene, Istoria Artei vechi româneşti şi Tipologia artei în Răsăritul creştin. 



Cu o bogată activitate de cercetare la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române, Răzvan Theodorescu a publicat numeroase cărţi de istorie şi istoria artei, printre care: Bizanţul, Balcanii şi Occidentul la începuturile culturii medievale româneşti (Secolele X-XIV) (Editura Academiei Române, 1974), Civilizaţia românilor între medieval şi modern. Orizontul imaginii (1550-1800) - 2 vol. (Editura Meridiane, Bucureşti, 1992), Românii şi Balcanicii în Civilizaţia sud-est europeană (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1999). Totodată, este autorul a peste şase sute de articole publicate în reviste prestigioase atât din ţară, cât şi din străinătate.
                                                                                                                               
 Tarif: 10 lei (preţ întreg)/pensionari: 5 lei/ elevi şi studenţi: 2,5 lei
          Participare pe bază de înscriere la programari@art.museum.ro sau la 021.314.81.19



vineri, 19 septembrie 2014

Vizite ghidate în spaţiile istorice din Palatul Regal

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită la o serie de vizite ghidate în spaţiile istorice din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor), care au loc în al treilea week-end din fiecare lună.

Vizitele au loc astfel:

sâmbătă, 20 septembrie, de la orele 14.00 şi 16.30
duminică, 21 septembrie, de la orele 11.30, 14.00 şi 16.30

Începând din luna mai 2014, participarea la aceste tururi ghidate nu mai necesită o programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu 30 de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Participarea se face în limita locurilor disponibile.

Cu acest prilej, poate fi vizitată şi expoziţia Fragmente de memorie - Portrete Regale. Palatul Regal, care îşi propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) şi a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale). 

Fotografii de epocă, planuri ale clădirii, piese de mobilier, portrete regale şi obiecte disparate ajunse până la noi sunt astăzi expuse în calitatea lor de supravieţuitori ai unor vremuri apuse.


        Scara Voievozilor

 
         Sala Tronului


        Expoziţia 'Fragmente de memorie'


Durata: aproximativ o oră
Tarif bilet acces: 20 lei (întreg)/pensionari: 10 lei/ elevi şi studenţi: 5 lei
Taxa de fotografiere (fără bliţ şi trepied): 100 lei
Taxa de filmare (amatori): 150 lei


joi, 18 septembrie 2014

”Brâncoveanu 300 – Tradiția continuă”

Uniunea Arhitecților din România are deosebita plăcere să vă invite LUNI, 22 Septembrie, începând cu ora 18:00, la Biblioteca Națională din București, la conferința publică ”Arhitectura brâncovenească - Tradiția continuității”, susținută de acad. prof. dr. Razvan Theodorescu și prof. dr. arh. Augustin Ioan.

Conferința va marca deschiderea unei expoziții speciale, organizată de U.A.R și dedicată arhitecturii brâncovenești.

Evenimentele au loc în contextul împlinirii a 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu şi al fiilor săi. Pentru a marca acest moment, 2014 a fost declarat, la propunerea Ministerului Culturii, “Anul Brâncoveanu”.

Prin aceasta expoziție, Uniunea Arhitecților din România celebrează, la rândul său, contribuţia majoră a domnitorului Constantin Brâncoveanu în istoria şi cultura naţională, în special în ceea ce priveste arhitectura.

”Brâncoveanu 300 – Tradiția continuă” va ilustra atât fenomenul cunoscut sub numele de arta și arhitectura brâncovenească, cât și felul în care arhitectura (neo)românească a devenit, în câteva generaţii, o estetică  acceptabilă la toate nivelurile societăţii și, apoi, deși datorate unui stil de fuziune, a fost identificată drept Arhitectură Romanească de Ion Mincu și, mai ales, de urmașii săi (Cerchezii,  Petre Antonescu și alţii), până în perioada edificării noilor centre civice din perioada Ceaușescu.     

Arta și arhitectura zise brâncovenești sunt un corpus de opere noi și de intervenţii pe opere pre-existente, ctitorii laice (curtea domnească de la București, palatele de la Potlogi, Doicești și  Mogoșoaia) sau sacre (mănăstiri, biserici, precum și artele de escortă aferente acestora: pictură, sculptură decorativă în lemn și piatră, podoabe), realizate în a doua parte a secolului  al XVII-­lea și  prima parte a secolului al  XVIII-lea în Ţara Românească (Valahia) și, punctual, pe proprietăţile deţinute de voievozii valahi în Transilvania, precum și din semnificaţia acestora, explicată în nenumărate straturi hermeneutice, până astăzi. Această perioadă precede, dar se și continuă dincolo de domnia voievodului Constantin Brâncoveanu, care  reprezintă punctul de maximum al acestei epoci. 

Expoziţia ”Brâncoveanu 300 – Tradiția continuă” este alcatuită din 42 de panouri format 70 cm x 100 cm și este disponibilă în două variante - cu explicaţii (texte) în limba română sau în limba engleză.     

Autorii expoziţiei: acad. prof. dr. Razvan Theodorescu,  prof. dr. arh. Augustin Ioan și prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat

Proiectul de cercetare a fost finanţat de UAR și de Ministerul Culturii.