vineri, 20 februarie 2015

De-a arhitectura în săptămâna „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”

În perioada 6-10 aprilie 2015 se fac înscrierile claselor pentru activităţile extracurriculare şi extraşcolare desfăşurate de Asociaţia De-a arhitectura în săptămâna „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”

De-a Arhitectura Povestită
Vârsta/Clasele: I-VII
Durata: 45-60min
Numar clase: 60 clase
Locatie: BCU, Școala Constantin Brâncuşi şi Şcoala Centrală pentru Bucureşti, Bastionul Theresia pentru Timişoara, Libraria Habitus pentru Sibiu, Casino, Centrul de Cultură urbană pentru Cluj, Liceul Andrei Șaguna pentru Braşov, Liceul Negruzzi pentru Iaşi.
Cost: gratuit
Parteneri: YTONG
Înscrierile: online, accesând http://de-a-arh-povestita-2015.eventzilla.net/

Continuăm buna tradiţie a conferinţelor De-a Arhitectura Povestită cu cinci conferinţe în Bucureşti, două conferinţe în Timişoara, Sibiu şi Cluj şi câte o conferinţă în Braşov şi Iaşi. De-a Arhitectura Povestită este un proiect prin care şcolarii ajung mai aproape de arhitecţi cunoscuţi din România care le vorbesc copiilor „pe limba lor” despre arhitectură, prezentându-le acestora o experienţă sau un proiect din portofoliul lor. Acest demers doreşte să familiarizeze copiii cu exemple pozitive şi concrete de arhitectură, dar şi cu rolul social al arhitecturii şi al arhitectului. Pentru a asigura gratuitatea programului pentru copii, suntem susţinuţi de către brandul de origine germană YTONG, pentru al treilea an consecutiv.

Ciripită
Vârsta/Clasele: I-IV
Durata: 2h30min
Interval orar: 9.00-11.30
Numar clase: 5 clase Bucureşti
Locatie: Grădina Botanică Bucureşti
Cost: 20 RON/copil
Parteneri: Societatea Ornitologică Română (SOR) şi Grădina Botanică Bucureşti
Înscrierile: pentru Bucureşti, la adresa: adriana@de-a-arhitectura.ro.

Expoziţia de creaţie şi fundraising Case Ciripite, organizată în octombrie 2014 a reunit 12 arhitecţi şi designeri români de renume care au creat şi expus piese unicat de design (căsuţe de păsărele) în vederea susţinerii educaţiei pentru arhitectură şi mediu construit. Aceste creaţii îşi găsesc locul în Grădina Botanică pentru a-şi îndeplinii funcţiunea pentru care au fost create şi anume găzduirea păsărelelor.

Astfel, în săptămâna „Şcoala altfel”, timp de 5 zile, câte o clasă pe zi, va descoperi căsuţele de autor create special pentru păsărele. Copiii vor învăţa să se orienteze pe hartă ca să descopere căsuţele, vor afla informaţii despre păsarile din Grădina Botanică, iar la fiecare căsuţă ghidul va explica care este ideea de la care s-a plecat în crearea acesteia. Punctul de întâlnire este intrarea în Grădina Botanică. 

Nisipurile Magice
Vârsta/Clasele: I-III
Durata: 2h30min
Interval orar: 9.00-11.30
Numar clase: 5 clase Bucureşti
Locaţie: Libraria Merlin, strada Severeanu, nr 30, Cotroceni.
Cost: gratuit
Parteneri: Librăria Merlin
Înscrierile: pentru Bucureşti, la adresa: adriana@de-a-arhitectura.ro.
Anul acesta pentru prima oară vom desfăşura 5 ateliere Nisipurile Magice în parteneriat cu Librăria Merlin, timp de 5 zile, câte o clasă pe zi, va construi cu nisip cetăţi, lumi imaginare, poveşti, alături de doi arhitecţi voluntari De-a arhitectura. Copiii vor folosi nisipurile Bubber, Shape It! şi Kinetic, nişte nisipuri revoluţionare, cu o textură mătăsoasă, lipsite de toxicitate, uşor de folosit, uşor de curăţat, care nu se usucă niciodată.
Atunci când se joacă în nisip, singuri sau alături de prieteni, copiii devin stăpânii propriului joc. Această libertate absolută le clădeşte încrederea în sine, abilitatea de a lua decizii, gândirea critică, abilităţile de socializare, dar şi flexibilitatea intelectuală.

HandsOn!
Vârsta/Clasele: I- IV
Durata: 2h30min
Intervalul orar 9.30-11.00
Locaţie: în şcoli în oraşele Bucureşti, Sibiu, Timişoara, Constanţa, Braşov, Cluj, Bistriţa, Baia Sprie, Bacău
Cost: gratuit
Înscrierile: pe oraşe, detalii mai jos. Pentru Bucureşti nu mai sunt locuri

Atelierele De-a arhitectura HandsOn! au un rol dublu: propunem apropierea publicului larg de evenimentele de arhitectură importante şi exersarea într-o echipă de copii a procesului comunităţii care face oraşul. Îndrumaţi de voluntarii De-a arhitectura, lucrând cu materiale şi instrumente de bricolaj, copiii îşi asumă misiunea de a construi spaţiile publice pe care şi le-au imaginat sau pe care le-au experimentat în oraşul lor.

La ateliere, împreună cu voluntarii noştri, copiii vor construi macheta unei case la scara unui omuleţ LEGO©, învăţând ce este acela un plan, o mobilare, stabilind înălţimea corectă a pereţilor, a ferestrelor, a uşilor şi realizând prima lor structură de acoperiş.

Detectivii Urbani
Vârsta/Clasele: III-V
Durata: 45-60min
Intervalul orar 9.30-11.00
Locaţie: în jurul şcolilor, în centrele oraşelor, se va desfăşura în Bucureşti, Sibiu, Roman, Cluj, Constanţa
Cost: gratuit
Înscrierile: pe oraşe, detalii mai jos.


În săptămâna „Şcoala altfel” poate fi aplicat kit-ul pentru Detectivii Urbani dezvoltat de De-a arhitectura pentru o lecţie cu copiii claselor III-V, care poate fi susţinută de învăţător şi/sau arhitect.

Copiii vor pleca într-o expediţie în oraş şi vor depista diferite funcţiuni, vor găsi reperele zonei, vor învăţa să se orienteze pe hartă şi pe stradă, vor interacţiona cu locuitorii zonei, observându-i specificul. Va invităm să parcurgeţi indicaţiile din kit şi să descoperiţi în oraş lucruri interesante alături de copii!

Înscrierile se fac:
pentru Bucureşti, Bacău şi Roman  la colega noastră Adriana Comănici: adriana@de-a-arhitectura.ro  
pentru Cluj la colega noastră Iulia Pătru: iuliapatru@de-a-arhitectura.ro 
pentru Sibiu la colega noastră Iulia Nistor: iulia@de-a-arhitectura.ro
pentru Timişoara la colega noastră Oana Simionescu: oana.a.simionescu@gmail.com
pentru Constanţa la colega noastră Ana Maria Olteanu: gaudiamo@yahoo.com
pentru Braşov la colega noastră deea Mihălţan: mihaltand@yahoo.com

Vă rugăm să specificaţi oraşul, la ce activitate doriţi să vă înscrieţi şi numărul de copii din fiecare clasă înscrisă.  Înscrierile se fac pentru o clasă.

Mulţumiri pentru susţinerea în anul şcolar 2014-2015:
- OAR Bucureşti pentru finanţarea din 2011 scrierii cursului De-a arhitectura în oraşul meu
- UAR pentru finanţarea programului de pregătire al îndrumătorilor
- Goodyear alături de care „Creştem împreună siguranţa în trafic a copiilor”
- Ytong alături de care „Creştem împreună oraşul Constanţa” în acest an şcolar
- Sponsorilor implicaţi în Expoziţia „Case Ciripite” ediţia I: CA Immo, Coldwell Banker, Clinica Maria, Crama Atelier, Dedeman, Delta Glass, Raluca Antonescu PR & Consulting, Richter, Siniat, The Park, Valrom si Velux.

Niciun comentariu: