miercuri, 2 decembrie 2015

FLUX - Laboratorul de studiu al luminii




      FLUX, laboratorul de studiu al luminii, este o iniţiativă ILUMART, asociaţie fondată în acest an, ca răspuns la proclamaţia UNESCO - 2015 Anul Internaţional al Luminii. O echipă multidisciplinară de tineri profesionişti (arhitecţi, ingineri, comunicatori) a descoperit o oportunitate de a studia şi de a folosi lumina atât ca instrument funcţional, cât şi artistic, pentru design. Având în vedere acestea, dar şi faptul că, deşi cu un bogat istoric la nivel mondial, partea de luminotehnică este slab exploatată la nivel naţional şi implicit în cadrul facultăţilor, ILUMART propune dezvoltarea sectorului prin intermediul laboratorulului de studiu al luminii, acţionând la nivel educaţional în primă fază.
      Aflat momentan în faza de proiectare, FLUX va prinde contur în 2016 în incinta Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor din cadrul UTCB şi va avea o destinaţie multiplă: sală de clasă renovată şi reorganizată conform celor mai noi standarde şi spaţiu pentru workshopuri, traininguri, evenimente, dezbateri,  prezentări ţinute de companiile partenere şi de cadrele didactice.
      FLUX va aborda lumina prin două ipostaze: cea funcţional-arhitecturală, ca parametru de confort în orice clădire şi cea vizual-artistică   prin instalaţii interactive sau intervenţii în spaţiul public.
      Din punct de vedere spaţial, ILUMART şi-a propus să creeze un context care să pună în valoare ideea de cutting-edge technology având în vedere dispozitivele utilizate. Designul se bazează pe suprafeţe albe, şlefuite care alternează cu lemn natur – ce se regăseşte atât în mobilier, cât şi în pardoseală şi oţel cromat. Un element important al conceptului spaţial este mobilierul. Mesele de lucru sunt convertibile şi se vor transforma ȋn regim de gradenă, fapt ce va oferi o mai mare flexibilitate în organizarea spaţiului pe diverse scenarii: curs, workshop, prezentare.
      Din punct de vedere tehnic, laboratorul va fi un hub hi-tech, deschis studenţilor, specialiştilor în domeniu şi mai ales tinerilor pasionaţi de acest sector, care vor putea face experimente şi accesa materiale bibliografice de specialitate, intrând totodată în contact cu profesionişti din rândul companiilor de top.
ILUMART şi-a propus ca prin intermediul FLUX să integreze cu succes inovaţia şi cercetarea din domeniul luminotehnicii, cu scopul de a dezvolta un domeniu neexploatat încã în România, dar cu premise optimiste.

Contact:
office@ilumart.ro
www.ilumart.ro

Niciun comentariu: