luni, 15 august 2016

Câștigătorul Premiului European pentru Spațiul Public Urban, în premieră la București, la conferința internațională de arhitectură RIFF și Gala Romanian Building Awards

Câştigătorul Premiului European pentru Spaţiul Public Urban, arhitectul polonez Robert Konieczny va fi prezent în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie la Bucureşti, cu prilejul conferinţei internaţionale de arhitectură RIFF şi a Galei RBA – Romanian Building Awards, evenimente organizate de asociaţia culturală ProEvent şi Ordinul Arhitecţilor din România. În competiţie au concurat 276 de proiecte care ţin de crearea, recuperarea sau îmbunătăţirea spaţiilor publice urbane din 205 oraşe şi 33 de ţări din Europa. România a înscris 8 proiecte de amenajare a spaţiului public urban din Baia Mare, Brăila, Bucureşti, Cluj, Timişoara.

Arhitectul polonez Robert Konieczny vine în premieră la Bucureşti. Invitat de onoare la Gala Romanian Building Awards (RBA) ce se va desfăşura pe 31 octombrie, Konieczny se va întâlni pe 1 noiembrie cu arhitecţii români în conferința RIFF, unde prezintă proiectul câştigător în competiţia European Prize for Urban Public Space (Premiul European pentru Spaţiul Public Urban) 2016. 


Noul Centru pentru Dialog "Przełomy" situat în Piaţa Solidarităţii din orașul polonez Szczecin este dezvoltat pe o suprafaţă totală de 9.577 m2 iar valoarea investiţiei este de 6.202.500 €. Juriul Premiului European pentru Spaţiul Public Urban a apreciat în mod deosebit această intervenţie pentru complexitatea ei, proiectul fiind compus dintr-un muzeu, un spaţiu memorial şi o piaţă într-un oraş distrus în mare parte de cel de- Al doilea Război Mondial. 

Premiul European pentru Spaţiul Public Urban pune accent pe dimensiunea politică şi socială a arhitecturii, promovând un model urban în care dimensiunea comunitară, spaţiile deschise şi participarea cetăţenilor primează, în încercarea de a surprinde în egală măsură specificitatea locală, dar şi o anumită identitate europeană. Premiul I al ediţiei 2016 a fost acordat ex-aequo proiectului lui Robert Konieczny, Centrul pentru Dialog “Przełomy” din Piaţa Solidarność, ce aparţine Muzeului Naţional din Szczecin, şi proiectului de reabilitare a sistemului de irigaţii din localitatea spaniolă Caldes de Montbui. 


Robert Konieczny a absolvit "Silesian University of Technology" din Gliwice şi în 1996 a obţinut certificatul de arhitectură de la Institutul Tehnologic din New Jersey. În 1999 a pus bazele studioului de arhitectură KWK Promes şi în 2007 a fost inclus pe lista celor mai buni 44 de tineri arhitecţi din lume, publicat de "Scalae". Revista "Wallpaper" l-a inclus în topul cele mai interesante 101 studiouri de arhitectură din lume. Deţine şi premiul acordat de Ministrul Culturii din Polonia pentru realizări deosebite în domeniul arhitecturii, fiind al doilea arhitect care obţine o astfel de recunoaştere. În 2012 a devenit expert independent pentru Fundaţia Mies van der Rohe, fiind de-a lungul anilor nominalizat de 8 ori la Premiul European al Fundaţiei Mies van der Rohe. Este deţinător al prestigiosului premiu Casa Anului 2006, Casa Aatrial caştigând titlul de cel mai bun proiect de locuinţe în concursul organizat de World Architecture News. Anul 2008 i-a adus premiul "Europe 40 under 40" iar în acelaşi an juriul internațional al Muzeului de Arhitectură şi Design din Chicago a pus proiectele sale "Aatrial House" și "Hidden House" pe lista celor mai bune case din lume. În anul 2009 "Safe House" a fost în finala World Architecture Festival Awards 2009 iar "OUTrial House" a fost proiect finalist al Premiilor LEAF 2009 la Berlin pentru designul inovator.

Conferinţa RIFF București face parte din seria conferinţelor internaţionale de arhitectură organizate de asociaţia culturală ProEvent şi ABplus Events, alături de conferințele INGLASS, LAUD, GIS şi CONTRACTOR realizate în România, Ungaria şi Polonia, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, Camera Arhitecţilor din Polonia (IARP) si Camera Arhitecţilor din Ungaria (MEK). Detalii pe www.share-architects.com

Apelul de proiecte pentru ROMANIAN BUILDING AWARDS (RBA) - Premiile Naţionale pentru Spaţiul Public Construit se va lansa pe 1 septembrie. Proiectele depuse online pe site-ul www.rba.share-architects.com între 1 septembrie şi 15 octombrie 2016 vor fi analizate de un juriu internaţional. Sunt eligibile proiecte cu potenţial de a deveni parte din patrimoniul naţional, ce evidenţiază tri-ul creativ arhitect, constructor, beneficiar, pentru creşterea calităţii spaţiului construit în România.

Niciun comentariu: