miercuri, 3 august 2016

ZILELE CULTURII URBANE la "Uzina de apă"- Suceava ediţia a V-a cu tema: PATRIMONIUL CONSTRUIT ÎNTRE AUTORUL ANONIM ȘI PERSONALITĂȚILE MAJORE

Pentru a continua obiectivele generale ale acțiunilor culturale din anii 2011- 2015, se propune desfășurarea unui proiect cultural, în jurul datei de 12 august 2016 (dată ce marchează împlinirea a 100+4 de ani de la darea în folosinţă a Uzinei de apă) considerăm  că prin aceste proiecte culturale, realizate mai ales într-un  spațiu cu valoare arhitecturală recunoscută, se consacră vocația pentru patrimoniu a Uzinei de apă și asigură continuitatea evenimentului principal anual  organizat sub genericul: 

 „ZILELE CULTURII URBANE  la Uzina de apă – Suceava
- ediţie inaugurală la aniversarea a 100 de ani de la darea în folosinţă a fostei Uzine de apă din Suceava” 2012
- ediţia a II-a cu tema: “REGENERAREA PATRIMONIULUI  RECENT”-2013
- ediţia a III-a cu tema: “PROTEJAREA PATRIMONIULUI  ARHITECTURAL  NECLASAT”-2014
- ediţia a IV-a cu tema:  PATRIMONIUL  ARHITECTURAL ROMÂNESC DIN AFARA GRANIȚELOR TĂRII”-2015

Ediţia a V-a, din 2016, având  ca temă:  PATRIMONIUL  CONSTRUIT ÎNTRE AUTORUL ANONIM ȘI PERSONALITĂȚILE MAJORE își propune să pună în discuție problema autorului necunoscut în arhitectură în raport cu marile personalități creatoare de patrimoniu. Ediția de anul acesta aduce în prim plan personalitatea deosebită a arhitectului G. M. Cantacuzino, considerat  reprezentativ pentru acest subiect. Despre G. M. Cantacuzino se poate vorbi doar în termeni de arhitectură cultă, dar acesta a scris remarcabil despre arhitectura cu autor anonim, arhitectura populară autentică și a fost un mare admirator al peisajului cultural autohton. Prefigurarea soluțiilor asupra salvării patrimoniului vernacular și asupra situației critice actuale, în care se află acesta, poate să înceapă de la ideile unui vizionar  care a căutat mereu "izvoare și popasuri" prin ceea ce a scris și a făcut în arhitectură.

Dincolo de această preocupare pentru salvarea unui patrimoniu constituit, ediția de anul acesta dorește să evidențieze și surprinzătoarele aspecte actuale ale fenomenului arhitecturii fără autor, care anulează sensul primar al vernacularului  sau absența / lipsa unor  mari  personalități ale arhitecturii din dialogul public.

În cadrul spațiului Uzinei de apă se vor prezenta in paralel două expoziții :
 - “IZVOARE ȘI POPASURI “, care parafrazează  titlul cunoscutelor scrieri ale lui G. M. Cantacuzino și prezintă în manieră expozițională temele manifestării; GEORGE MATEI CANTACUZINO UN MODERNIST HIBRID / George Matei Cantacuzino – a Hybrid Modernist și  lansarea cărții cu acelasi nume in limba română, ce va apărea la Editura Simetria, arhitect  Dan Teodorovici; expoziția va include desen și pictură de G.M. Cantacuzino prezentate de Ilinca Cantacuzino. 
 -  CONFERINȚĂ cu tema: PATRIMONIUL  CONSTRUIT ÎNTRE AUTORUL ANONIM ȘI PERSONALITĂȚILE MAJORE“ va fi urmată de o dezbatere a temei în cadrul unei mese rotunde împreună cu invitații. Prin selecția expunerilor din cadrul conferinţei se urmăreşte abordarea temei sub aspectele ei teoretice cât şi practice. La conferinţă vor fi invitaţi specialişti dar şi doctoranzi /studenţi în cicluri superioare cu preocupări în tematica propusă. 

Prezentările rezervate în cadrul conferinţei furnizorilor de materiale și tehnologie de constucții, vor încerca să elimine rupturile față de „momentul sponsorilor”, întâlnit la multe conferinţe de arhitectură şi crearea unui dialog real între participanţi. 

La sfârșitul conferinței se va prezenta în premieră  filmul documentar - Letters of Longing: Romania’s Forgotten Modernist G. M. Cantacuzino de  George Rowell, nepotul arhitectului.

Celebrarea aniversării „Uzina de apă” la 100+4ani

Ziua porţilor deschise la Uzina de Apă pe parcursul  zilei de duminică, Uzina de apă urmează să fie deschisă pentru vizitarea obiectivului şi a expoziţiilor. Se vor face un sondaj de opinie şi o conferinţă de presă.

Programul complet al evenimentelor din cadrul Zilelor Culturii Urbane aici.
    
Eveniment finanțat parțial din fondurile timbrului de arhitectură pentru proiecte culturale și itinerare, expozitii gestionate de OAR și UAR

Sponsori ai evenimentului :
WIENERBERGER; BAUMIT; SIKA; ROCKWOOL; General Construct

Coordonator proiect cultural: arh. Constantin Gorcea

Niciun comentariu: