vineri, 27 ianuarie 2017

Înscrierile pentru Kit-ul De-a Arhitectura „Şcolari în siguranţă” sunt deschise

Asociaţia De-a Arhitectura pregăteşte o nouă serie de pachete educative – „Şcolari în siguranţă”, dedicată şcolarilor din clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a, pachete care vor fi accesibile în şcoli cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) Filiala Bucureşti şi cu ajutorul resurselor mobilizate la Swimathonul Bucureşti 2016, organizat de Fundaţia Comunitară Bucureşti, şi cu sprijinul Siniat, Danfoss, Asociaţia KNX, Scat Sistem, Simbio.

Obiectivul proiectului este acela de a acoperi, prin mijloace educaţionale, nevoia societăţii de a fi mai conştientă în privinţa pregătirii pentru siguranţa în caz de dezastre (incendiu, cutremur). Asociaţia De-a Arhitectura îşi doreşte ca fiecare dintre membrii societăţii să aibă informaţiile de bază pentru propria siguranţă, precum şi pentru siguranţa celor din jur. Având în vedere că în şcolile din România nu se învaţă toate lucrurile acestea şi nu se fac, în multe cazuri; consecvent simulări de comportament în caz de dezastre, De-a Arhitectura îşi doreşte ca şcolarii să fie educaţi ţinând seama de trei direcţii mari: 
- cum recunoaştem că noi şi clădirile pe care le ocupăm frecvent sunt pregătite pentru a fi în siguranţă în cazul unui dezastru;
- cum ne comportăm în cazul producerii unui dezastru şi ce ajutor putem aştepta din partea instituţiei (şcolii), autorităţilor;
- după dezastru – sănătate, ajutor psihlogic, solidaritate.

Cele trei rezultate pe care şi le propune proiectul sunt:
- dezvoltarea unui material didactic uşor de folosit, care să ajungă la profesori şi la părinţii care doresc o oportunitate de voluntariat în şcoală, cu invitaţi ocazionali – un pompier, un cadru medical, un arhitect
- un site care să găzduiască tot conţinutul, accesat liber (doar cu înregistrare)
- ghid pentru simulări (există pe site-ul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, dar nu e distribuit) + explorări/analize ale spaţiului şcolii din punct de vedere al siguranţei.

Mulţumită sponsorilor proiectului, începând cu luna martie 2017, o primă tranşă de 90 de kit-uri vor fi transferate gratuit claselor a VI-a, a VII-a sau a VIII-a care doresc să deruleze programul „Şcolari în siguranţă”. Asistenţa Asociaţiei De-a Arhitectura în cazul acestui proiect înseamnă punerea la dispoziţia clasei a unui material didactic original, gratuit, dezvoltat de Asociaţie şi produs cu ajutorul financiar al sponsorilor proiectului. Este necesar să existe un părinte cu o profesie relevantă (arhitect, inginer, urbanist) care se angajează să susţină lecţiile în clasă însoţit de diriginte sau cursul va fi predat de către un profesor al şcolii (profesor de matematica, fizică, chimie, tehnologie). De data aceasta Asociaţia De-a Arhitectura şi-a propus să ajungă în şcoli prin intermediul părinţilor (dintre cei cu pregătire şi preocupări tehnice – ingineri, arhitecţi, urbanişti, designeri de interior), care vor fi provocaţi să îmbrace haina voluntariatului pentru a contribui la formarea comunităţii în care evoluează proprii copii, aflaţi la începutul adolescenţei.

Kit-urile vor conţine un set de cartoline, fiecare dedicată unei noţiuni, cu explicaţii, pictograme, idei de activităţi şi resurse (vezi un link, invită un pompier/un arhitect/un cadru medical etc.) + îndrumare pentru explorări/analize ale spaţiului şcolii din punct de vedere al siguranţei.

În a doua etapă va fi construit un site dedicat care să găzduiască tot conţinutul, accesat liber. Aici va fi accesibil inclusiv întreg materialul documentar care a fost selectat până acum pe câteva categorii importante: legislaţia românească în domeniu; cum se face acest tip de educaţie/pregătire în alte ţări: cadru şi activităţi; bune practici. 

Profesorii claselor doritoare să intre în posesia materialului didactic sunt invitaţi să parcurgă condiţiile şi să se înscrie pe site-ul De-a arhitectura: http://www.de-a-arhitectura.ro/inscrieri/inscrieri-pentru-kit-ul-de-a-arhitectura-scolari-in-siguranta/  

Niciun comentariu: