marți, 7 februarie 2017

ARNE HOFMANN DESPRE „RELAŢIA DINTRE ARHITECTURĂ ŞI STRUCTURĂ” LA SHARE FORUM 2017 BUCUREŞTI

Arhitectul Arne Hofmann, director la Bollinger + Grohmann (B + G Engineers) din Viena, este invitat să susţină o conferinţă în cadrul SHARE Forum 2017 în Bucureşti pe 21-22 martie.


Prezentarea acestuia va gravita în jurul relaţiei dintre arhitectură şi ingineria structurilor şi va cuprinde un studiu de caz al proiectului Ilsan Auto Complex.
Având parte de o educaţie în domeniul arhitecturii, activitatea profesională a lui Arne Hofmann s-a îndreptat către proiectarea parametrică a structurilor spaţiale. A participat în cadrul unor programe de cercetare la Universitatea de Arte aplicate din Viena – „Algorithmic Generation of Complex Space Frames” (Generarea algoritmică a structurilor spaţiale complexe) sau „Flexible Search in Parametric Design” (Căutare flexibilă în designul parametric). Ca parte a Bollinger + Grohmann, arhitectul a colaborat cu diverse birouri de arhitectură: Zaha Hadid Architects, pentru proiectul Hungerburgbahn NEU în Innsbruck, cu Chalabi Architects pentru Sheik Zayed Desert Learning Center în Al Ain, cu Dominique Perrault pentru Vienna DC Towers,  cu Lengfeld Willish, în ceea ce priveşteSkylink Airail Center din  Frankfurt sau pentru proiectul Pavilionului Bienalei din Salzburg cu SOMA Architects.

























Biroul pe care Arne Hofmann îl conduce în Viena inovează în domeniul structurilor cu ajutorul unei echipe interdisciplinare de planificare. Pregătirea arhitectului se aliniază cu filosofia B+G engineers, oferind astfel o punte între arhitectură şi ingineria structurală. Prezentarea pe care o va susţine în cadrul SHARE 2017 abordează exact această temă a relaţiei dintre cele două domenii.
„În ultimii zece ani s-a putut observa o schimbare determinată de tendinţa tot mai accelerată către simulările în timp real ale comportării concomitente la încărcări ale diferitelor soluţii structurale. Astfel, combinând algoritmi de optimizare moderni şi modelarea parametrică am reuşit să dezvoltăm structuri complexe în cooperare strânsă cu arhitecţii, utilizând procese de proiectare specific arhitecturale şi structurale. Abordarea va fi ilustrată prin acoperişul proiectat alături de Delugan Meissl Associated Architects din Viena pentru magazinul Automotive Flagship Store din Korea. În cadrul acestui proiect, structura nu este un element adiţionat arhitecturii ulterior proiectării, ci devine în cadrul unui proces computaţional şi negociază între diverse constrângeri funcţionale, spaţiale şi estetice. Exemplul acesta arată în mod concis cum anume instrumentele pe care le folosim şi progresul pe care ele le imprimă pot modela proiectarea structurală în mod fundamental. Logica structurală nu este un dat, nu este stabilită a priori, ci parte a unui process de proiectare computaţional determinând creşterea poteţialului structural”, declară B + G engineers.

Forumul SHARE, cel mai amplu eveniment adresat arhitecţilor, inginerilor şi contractorilor, din prima parte a anului, va avea ca teme: arhitectura de interior şi confortul ambiental, arhitectura peisagistică şi de infrastructură, sticla în arhitectură, proiectarea structurilor şi faţadelor de sticla. Evenimentul este organizat de ABplus events şi Ordinul Arhitectilor din Romania. Informaţii despre cele 4 conferinte din cadrul forumului pot fi consultate pe pagina www.share-architects.com şi www.iegis.eu, www.ielaud.ei, www.ieglass.eu, www.contractor.com.ro.

Niciun comentariu: