miercuri, 8 februarie 2017

STEFAN PAKUCZ LA SHARE BUCHAREST 2017: REABILITAREA PIEŢEI CETĂŢII DIN BAIA MARE

Stefan Paskucz, architect în cadrul biroului 9OPTIUNE, va susţine o prezentare la SHARE Forum 2017 Bucureşti în perioada 21-22 martie, vorbind despre recentul proiect de reabilitare a Pieţei Cetăţii din Baia Mare.

Acesta este absolvent al Facultăţii de Arhitectură în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca în 1997 şi îşi continuă studiile tot aici, în restaurarea patrimoniului arhitectural, între 2001 şi 2003. Stefan Paskucz este implicat la nivel administrativ ca membru în Comisia estetică şi Comisia în urbanism a primăriei Baia Mare şi deţine funcţia de Preşedinte al Ordinului Arhitecţilor, filiala nord-vestică. Biroul 9OPTIUNE a fost inclus în “50 DE BIROURI DE ARHITECTURĂ DIN ROMÂNIA” în 2009 şi respectiv în “51 DE BIROURI DE ARHITECTURĂ DIN ROMÂNIA” in 2011, publicaţii ale BussinessWeek România.

Proiectul de restaurare a Pieţei Cetăţii din Baia Mare pe care îl va prezenta la SHARE 2017 este unul care a primit recunoaştere internaţională în restaurarea de arhitectură. Intervenţia este completă din 2015 şi primeşte în acelaşi an Premiul al III-lea la Helsinki în cadrul competiţiei City people light design, Premiul Juriului la Trienala de restaurare în 2016 şi Menţiune în cadrul LAUD 2016. Reabilitatea pieţei existente aduce împreună într-un context revizuit clădiri istorice care sunt încă în uz şi ruine recuperate în urma săpăturilor arheologice, precum şi elemente de vegetaţie de interes istoric prin evidenţierea BIsericii Sf. Ștefan şi a Turnului Sf. Ștefan şi compunerea celor 4 zone de interes ale pieţei. Principalele direcţii de proiectare pe care le instrumentează intervenţia duc la armonizarea acestui ansamblu eterogen într-un spaţiu public coherent care să poată fi descoperit şi recuperat la nivel cotidian. Propunerea pune în joc atât lumina, cât şi vegetaţia existentă şi adăugată, dar şi o adiţie la fondul construit care se inserează respectând moştenirea culturală a locului – in punct de informare parţial scufundat.

“Spaţiul pieţei a fost imortalizat de nenumărate ori pe pânză de pictorii cunoscuţi ai fenomenului cunoscut drept Școala de pictură de la Baia Mare în secolele XIX – XX. Apoi, Piaţa Cetăţii şi în mod special Turnul Sf. Ștefan au fost inspiraţie pentru artiştii perioadei modern. Astăzi, prin noua atmosferă creată, piaţa devine nu numai un spaţiu al inspiraţiei, ci mai ales un loc de întâlnire, o scenă în sine pentru evenimentele culturale care pot folosi acest cadru scenografic al ruinelor istorice pictate în lumina contemporană”, spune dr. Dan Pop despre aceasta intervenţie.

Forumul SHARE, cel mai amplu eveniment adresat arhitecţilor, inginerilor şi contractorilor, din prima parte a anului, va avea ca teme: arhitectura de interior şi confortul ambiental, arhitectura peisagistică şi de infrastructură, sticla în arhitectură, proiectarea structurilor şi faţadelor de sticla. Evenimentul este organizat de ABplus events şi Ordinul Arhitectilor din Romania
Pentru înscrieri în cadrul evenimentului şi mai multe informaţii despre cele 4 conferinte accesaţi una din paginile noastre www.share-architects.com sauwww.iegis.eu, www.ielaud.eu, www.ieglass.eu, www.contractor.com.ro.

Niciun comentariu: