vineri, 17 martie 2017

SCHOOL + HOSPITAL 2017: despre educaţie, sănătate şi arhitectură

“În mod cert, pentru o educaţie şi pentru formare performantă, spaţiul arhitectural este fundamental.
Ca şi arhitectura, educaţia însăşi îşi duce propriile lupte între progresism şi conservatorism, între formule prefabricate şi normate şi principii deschise experimentului şi descoperirii. Ingredientele generice ale unei şcoli de calitate se adresează tuturor simţurilor, inspirând şi stimulând personalităţile proprii, diverse, ale celor care învaţă. Învăţătura însăşi este mai degrabă o experienţă complexă menită să fie parcursă cu bucurie şi curiozitate şi nicidecum sub presiunea ratării ţintelor stabilite de sistem. Spaţiul pentru această experienţă trebuie să fie extrem de flexibil, adică uşor adaptabil la situaţii diverse. Clasa nu mai este singurul loc în care se pretrece învăţarea, în detaşamente aliniate şi înseriate perfect, pentru o evidenţă şi o uniformitate cazonă. Spaţiul mizează pe relaţia interior-exterior, pe folosirea cât mai frecventă a locurilor în aer liber şi pe activităţi în care participanţii sunt protagonişti şi nu doar receptori. Iată că şcoala este un univers în sine, un adevărat fragment de oraş, în sensul existenţei tuturor formelor de interacţiune socială din lumea mare.
Ne întâlnim ca să ne împrospătăm cunoaşterea şi mai ales ambiţiile de a fi cu adevărat relevanţi în educaţie. Cred că e nevoie de sinceritate şi exigenţă, de curajul de a pune buline roşii şi a accepta realitatea fără culpabilizare, în scopul unic de a interveni eficient asupra ei. Exemplele de bună practică, viziunile, teoriile şi eroii lor trebuie să circule, să fie cunoscute. Oamenii sunt cei mai importanţi pentru că numai ei, ştiind ce au de făcut şi în bună înţelegere, pot contribui la a avea şcoli mai bune, transformându-le pe cele existente sau făcând altele noi, proiectate în viitor. Şi să nu uităm, arhitectura, e inevitabilă, deci ar trebui să ne intereseze să fie foarte bună.”

Arh. Şerban Ţigănaş,
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România,
Chairman al seriei de evenimente SCHOOL + HOSPITAL 2017

Noul concept SCHOOL + HOSPITAL 2017 integrează cele două proiecte de comunicare dedicate calităţii spaţiului educaţional şi calităţii spaţiului medical, iniţiate în 2015 de BORO PR & COMMUNICATION şi ORDINUL ARHITECŢILOR DIN ROMÂNIA: Building Education Bucharest International Forum şi Building Health Bucharest International Forum.
Seria de evenimente SCHOOL + HOSPITAL 2017 va avea loc în octombrie la Bucureşti. Mai multe pe www.building-education.ro şi www.building-health.ro.

Niciun comentariu: